Translate

tirsdag den 24. september 2013

Hyldebärsaft

Nogen gange kan man väre heldig. 

Her i Sverige er det åbenbart ikke så normalt at lave hyldebärsaft om efteråret som det er i DK.

 Vi har ledt og ledt efter bär til fri plukning, men har ikke väret heldige at finde nogen FÖR i söndags....peter var på morgengåtur med Anton og lige pludselig er de der...til fri plukning og der er MANGE af dem.
Så om eftermiddagen var vi ude og plukke disse skönne sunde bär.
Så nu sku der koges saft. Vi har jo en ide´om at det er hyldebörsaften der har hjulpet kristina de sidste mange vintre med at holde hoste og andet skidt väk. Hun elsker det og ka drikke det hver dag hele dagen. Det er jo smäkfyldt med vitaminer, De indeholder store mængder af A-, B- og C-vitaminer.




Hyldens mytologi 

Hyld blev tidligere betragtet som hellig, og blev brugt som lægemiddel. Man mente, at Freja, kærligheds- og frugtbarhedsgudinden, boede i hylden og skærmede mod ulykker. Tidligere var de vitaminrige hyldebær et godt supplement til den daglige kost.


Det vidste du ikke om hyldebær

Hyld blev tidligere brugt som middel mod malaria, hovedpine, tandbylder, brandsår og halsbetændelse. Hyldebærrene blev også brugt til vin hårfarvning af romerne. I dag bruges hyld i naturlægemidler mod influenza, hoste og forkølelse og som vanddrivende og svedfremkaldende middel.

vi havde den store stegegryd fyldt med bär og puttede et par äbler i for at få det til at fylde lidt mere.

så skulle de sies. 




Vi har ikke noget stativ til at hänge det i, så med lidt fantasi fik vi bundet det op på hanken på skabslågen




da det hele var siet og dryppet af skulle vi ha sukker i. Vi startede med 2 kilo sukker og det passede lige nöjagtig til vores smag.

det er jo et helt kunstvärk at se på

Der blev i alt nästen 5 liter saft, så mon ikke Kristina ka holde sig hele vinteren :)
Men skulle vi väre heldig at finde lidt flere bär SÅ plukker vi igen.
og koger lidt flere bär.....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar